strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Ciasto do obsmażania (klar)
Składniki:
175 g mąki
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 żółtka
200ml białego wytrawnego wina
2 białka ubite na sztywną pianę.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski i zrobić na środku dołek. Wlać do niego olej, wino, dodać żółtka, sól i pieprz, rozmieszać szybko trzepaczką na gładkie, gęste, płynne ciasto. Odstawić je na 30 minut, po czym dodać pianę z białek i wymieszać.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton