strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Panada jajeczna do delikatnego farszu drobiowego
Składniki:
125g mąki 4 żółtka
85 g stopionego masła
1 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 l mleka
1 łyżeczka masła do nasmarowania półmiska i pergaminu.
Sposób przygotowania:
Dobrze rozmieszać w rondelku mąkę z żółtkami, masłem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolewać po trochu mleko. Postawić na płycie. Gotować, stale i energicznie mieszając, tak długo, aż masa zacznie się odłączać od ścianek rondelka. Natłuścić porcelanowy półmisek, równomiernie rozsmarować na nim masę, wygładzić powierzchnię i przykryć natłuszczonym pergaminem. Wystudzić
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton