strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Bulion podstawowy z dziczyzny
Składniki:
NA OKOŁO 2 LITRY BULIONU: 1 kg mięsa zwierzyny grubej
zająca lub królika (mostek
szyja lub szponder
także odpady) 1 kg rozrąbanych kości zwierzyny grubej - 500 g kości z dzikiego ptactwa lub jedna starsza sztuka (piersi oddzielić użyć do knedelków lub jako wkładkę) 50g stopionego masła 3 marchewki oskrobane i zestrugane na grubej tarce 1 duża cebula obrana
pokrojona na plasterki 2 pory przecięte wzdłuż na pół i pokrojone na cienkie plasterki 100 g selera obranego i pokrojonego w cienkie plasterki (ewentualnie 1 rozgnieciony ząbek czosnku) 1/2 I wytrawnego białego wina 1 pęczek zielonej pietruszki 2 liście laurowe 10 rozgniecionych jagód jałowca 1 goździk 10 ziaren pieprzu 1 gałązka szałwii . 1 gałązka tymianku 3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Mięso i kości położyć na brytfannie, polać masłem i silnie zrumienić. Jarzyny, zrumienione kości i mięso przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować około 2 godzin. Przecedzić przez gęste sito. Do brytfanny nalać 1 /2 litra wody, odskrobać resztki z dna i przelać do garnka. Dodać białe wino i tyle wody, aby przykryła zawartość powyżej 3 cm. Zagotować i stale szumować. Zmniejszyć ogień, dodać zioła i przy-prawy. Gotować pod przykryciem 3,5 godziny, po czym zdjąć z płyty, wyjąć wszystkie większe kawałki i przecedzić bulion do mniejszego garnka przez sito wyścielone gazą. Bulion można przechowywać w lodówce przez wiele dni. Przed użyciem zdjąć warstwę tłuszczu
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton