strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sklarowany mocny bulion z dziczyzny
Składniki:
NA OKOŁO 3I4 LITRA: 250 g zmielonego chudego mięsa z sarny
jelenia zająca lub królika
bez skóry i ścięgien
1 marchew oskrobaną i drobno posiekana 1 pór przecięty wzdłuż
włókien i grubo posiekany 3 gałązki grubo posiekanej zielonej pietruszki
100 g pieczarek w plasterkach 1 łyżeczka posiekanej trybuli 10 rozgniecionych jagód jałowca 1 białko dodane razem ze zmiażdżoną skorupką 1 I zimnego bulionu podstawowego
odtłuszczonego 1-2 szkielety z pieczonego ptactwa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem szkieletów, włożyć do garnka i dobrze wymieszać. Dodać szkielety i mieszając doprowadzić do wrzenia. W odkrytym garnku, na małym ogniu, gotować nieprzerwanie przez godzinę. Następnie zawartość prze-cedzić do innego garnka przez sito wyłożone gazą. Bulion musi być zupełnie klarowny. Smak bulionu za-leży od użytego mięsa i szkieletów. Można go podawać na zimno i na gorąco. Jako wkładkę stosuje się pokrojone w paski mięso z dziczyzny, pulpeciki, zrumienione na maśle grzanki z bułki lub jasnego chleba, drobno pokrojone pieczarki, zielony groszek, pokrojony omlet, makaron itd.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton