| Potrawa: Bulion podstawowy z drobiu |  |
| Składniki: NA OK00 2 LITRY:
1 kura na rosół
1 112 kg podrobów drobiowych 150 g marchwi oskrobanej i pokrojonej w plasterki
1 duża cebula obrana i pokrojona na plastry
1 por przecięty wzdłuż umyty
i pocięty w krążki 112 obranej bulwy selera pokrojonej w plastry
1 pęczek zielonej pietruszki - 1 ząbek czosnku
Liście laurowe 1 gałązka tymianku
8 ziaren pieprzu 314łyżeczki soli
112 I białego wytrawnego wina
| Sposób przygotowania: Kurę i podroby włożyć do garnka i za-lać wodą. Zagotować, szumując, zmniejszyć ogień. Kiedy szumowina przestanie się tworzyć, włożyć jarzyny, zioła, przyprawy i wlać wino. Go-
Gotować 3,5 godziny na małym ogniu. Garnek zdjąć z płyty, wyłowić duże kawałki, a płyn przecedzić do czyste-go garnka przez sito wyścielone gazą. Ostudzić i wstawić do lodówki (można go tam trzymać około 4 dni). Przed użyciem usunąć warstwę tłuszczu. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|