strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Przodek zajęczy w winie
Składniki:
Przodek zajęczy
100 g słoniny
1 cebula
wątróbka z zająca
1 łyżka mąki
sok z pół cytryny
pół szklanki wytrawnego wina
po ćwierć łyżeczki pieprzu
ziela angielskiego
jałowca (mielone)
1 goździk
1 mały listek laurowy
pół łyżeczki cukru
pół szklanki rosołu
sól.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane, obrane z kości i umyte mięso pokroić na małe kawałki. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pokrojone mięso i chwilę smażyć na mocnym ogniu, stale mieszając. Gdy mięso się zrumieni, posypać mąką, dodać korzenie, goździk, listek, podlać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki wątróbkę, sok z cytryny, wino i cukier, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton