| Potrawa: Surowy farsz z dziczyzny | |
| Składniki: 250 g mięsa z dziczyzny bez błon i ścięgien 2-krotnie przepuszczone przez maszynkę ....
250 g chudej wieprzowiny 2 razy przepuszczonej przez maszynkę
200 g świeżej tłustej słoniny 2 razy przepuszczonej przez maszynkę
10 g soli ziołowej
5 rozgniecionych jagód jałowca 1 jajko
otarta skórka i sok z 1 cytryny którą przed użyciem należy sparzyć.
1 łyżka masła
3 łyżki drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekany ząbek czosnku 40 ml koniaku
50 ml ekstraktu z dziczyzny - jeśli mamy
| Sposób przygotowania: Mięso, słoninę, sól ziołową, jagody jałowca, jajko, sok i otartą skórkę z cytryny włożyć do miski. Rozgrzać na patelni masło, zrumienić lekko cebulę i czosnek, wlać koniak, wygotować do 20 ml i dodać do mięsa. Domieszać ekstrakt z dziczyzny. Wszystko razem dobrze wymieszać i wybić drewnianą łyżką, aby farsz był lżejszy. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|