| Potrawa: Smażony farsz z wątróbki | |
| Składniki: DO ZAPIEKANYCH GRZANEK Z BUŁKI
100 g świeżej grubo posiekanej słoniny
250 g oczyszczonej z błon świeżej wątroby z dziczyzny i / lub z drobiu
2 płaskie łyżki
posiekanych szalotek
3 łyżki oczyszczonych posiekanych pieczarek - ` 1 gałązka tymianku 1 mały liść laurowy
1 I8 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej szczypta majeranku
kilka goździków 2 łyżki koniaku
| Sposób przygotowania: Słoninę roztopić na patelni, wrzucić wątrobę, szalotki, pieczarki, zioła i przyprawy. Szybko obrumienić wątrobę, zmniejszyć ogień i dosmażyć ją do końca, razem z pozostałymi składnikami. Wrzucić tymianek i liść laurowy. Zawartość patelni przełożyć do miski i wystudzić. Osad z dna patelni zalać koniakiem i dodać do wątroby. Dwukrotnie przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa. Do czasu użycia przykryć papierem na-smarowanym masłem i wstawić w chłodne miejsce. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|