Potrawa: Czysty ROSÓŁ z kaczki z pulpetami |  |
|
Składniki: 1 marchew oskrobana pocięta jak makaron
5 łyżek białej kapusty
oczyszczonej i pokrojonej jak makaron 100 ml mocnego bulionu
3/4 I gorącego czystego rosołu z kaczki
sól i pieprz 30 ml koniaku
150 g farszu na bardzo delikatne pulpety przyrządzonego z piersi kaczki
|
Sposób przygotowania: Marchew i kapustę udusić oddzielnie w 50 ml bulionu, aż jarzyny będą miękkie, i włożyć do czystego rosołu z kaczki. Zupę przyprawić solą, pieprzem i koniakiem. Podawać pulpety z farszu i dodać do zupy
INNY WARIANT
Przygotować pulpety ze 160 g farszu z piersi kaczki. Do rosołu dodać 6 łyżek drobniutko posiekanych pieczarek. Przyprawić 4 łyżkami marali. Zagrzać, włożyć pulpety i podawać. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |