| Potrawa: Zupa z dziczyzny z selerem |  |
| Składniki: 15 g masła 15 g mąki
1 I podstawowego bulionu z dziczyzny
75 g kostek z selera
2 łyżki masła 50 ml śmietanki
szczypta cukru
sól pieprz
40ml portwajnu
100 g pieczonego mięsa zwierzyny grubej zająca lub królika pokrojonego w cienkie paseczki lub w drobną kostkę - . -
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka masła
2 kromki białego pieczywa okrojonego ze skórki i pokrojonego w małą kostkę
| Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i mieszając przyrządzić jasną zasmażkę. Dodać 3/41 bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie udusić w maśle kostki selera i zmiksować je razem z resztą bulionu. Dodać do zupy puree i śmietankę. Dobrze wymieszać, zagotować, przy-prawić cukrem, solą i pieprzem, a dla aromatu dodać portwajn. Mięso z dziczyzny przemieszać i posypać pietruszką. Oddzielnie podawać grzaneczki zrumienione na patelni. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|