| Potrawa: Zupa z dzikiego ptactwa |  |
| Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki wędzonego boczku pokrojonego kostkę
1 stary bażant lub inny starszy ptak wraz z wątróbką i sercem oskubany i wypatroszony 1 oskrobana i pokrojona na plasterki marchew 1 obrana i pokrojona na plaster cebula 1 por przecięty wzdłuż umyty i pokrojony na krążki 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżka pokrojonego w kostkę selera 1 112 I bulionu z drobiu 3łyżki masła 3 łyżki mąki
40 ml sherry 150 ml śmietanki sól
szczypta pieprzu Cayenne
2 trufle z puszki pokrojone na cienkie paseczki
| Sposób przygotowania: 2 trufle z puszki pokrojone na cienkie paseczki
W dużym garnku rozgrzać masło i stopić boczek. Bażanta, wątróbkę i serce zrumienić ze wszystkich stron. Do-dać jarzyny i podsmażyć razem. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zszumować i gotować powoli 1/2 godziny. Następnie wyjąć ptaka, odciąć piersi, pokroić je w cienkie paseczki i trzy-mać w cieple. Bulion przecedzić. W rondlu rozgrzać masło, mieszając wsypać mąkę i zrumienić, połączyć z bulionem i gotować jeszcze 10 minut. Do-lać sherry, domieszać śmietankę, przy-prawić solą i pieprzem cayenne, na koniec włożyć do zupy trufle i paseczki mięsa z piersi. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|