strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: ZUPA Z JELENIA:
Składniki:

Sposób przygotowania:
gotować według przepisu na zup z dzikiego ptactwa. jednakże zamiast boczku i bażanta użyć 1 1/2 kg porąbanych na małe kawałki i silnie obsmażonych kości, jarzyn i przypraw oraz 200 g drobno pokrojonego mięsa z jelenia. Wlać 1 l czerwonego wina, zagotować, dodać 1/2 l kwaśnej i 1/4 l słodkiej śmietanki. Gotować pod przykryciem, na umiarkowanym ogniu, 40 minut. Kości wyjąć. Przyprawić zupę konfiturą z borówek, włożyć podsmażone na maśle grzyby. Podawać z grzankami.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton