| Potrawa: Zupa z dziczyzny z soczewicą |  |
| Składniki: 125 g pokrojonej na kawałki gotowanej dziczyzn ścięgien błon i chrząstek 3/4 I mocnego bulionu- z dziczyzny
150 g puree z soczewicy
1/2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki soku cytrynowego
8 łyżek 30% śmietany lekko zakwaszonej sól i pieprz
4 łyżki masła
8 kromek białego pieczywa okrojonych ze skórki i pokrojonych
w drobną kostkę-.
| Sposób przygotowania: Mięso zmiksować z 50 ml bulionu i przetrzeć przez gęste sito. Resztę bulionu zmieszać z soczewicą i mięsem, zagotować. Dodać musztardę i sok cytrynowy, śmietanę, sól i pieprz, przyprawić do smaku.
Na patelni rozpuścić masło i szybko zrumienić grzanki z białego pieczywa. Podawać je oddzielnie do zupy.
INNY WARIANT
> Włożyć do zupy żaróweczki koktajlowe, kawałki świeżo podsmażonej kiełbasy lub podduszone kosteczki wędzonej szynki.
> Zamiast soczewicy użyć białej fasoli i przyprawić zupę przecierem pomidorowym, utłuczonym kminkiem i dużą ilością posiekanych ziół. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|