| Potrawa: Zupa Huberta |  |
| Składniki: 20 g masła 20 g mąki
3/4 I podstawowego bulionu- z dziczyzny
60 g kasztanów -jadalnych
obranych ugotowanych i przetartych 2 łyżki galaretki porzeczkowej
1 1/2 łyżki soku cytrynowego
20 ml koniaku . . . 75 ml śmietanki
sól pieprz i pieprz Cayenne
3 łyżeczki masła 3 kromki białego pieczywa
bez skórki pokrojone w kostkę
| Sposób przygotowania: bez skórki, pokrojone w kostkę
Masło rozpuścić w rondlu, mieszając wsypać mąkę i zrumienić. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 1/2 godziny. Następnie domieszać do zupy puree z kasztanów, galaretkę porzeczkową, sok cytrynowy, koniak i śmietankę. Gotować jeszcze 5 mi-nut, mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
Na patelni rozgrzać masło, szybko zrumienić grzanki i podawać je do zupy oddzielnie. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|