| Potrawa: Rzymska zupa z dziczyzny |  |
| Składniki: 4łyżki masła po 1/2 strąka czerwone i pielonej papryki
bez ogonków nasion i ścianek wewnętrznych pokrojonych w cienkie
paseczki
8 pomidorów sparzonych obranych ze skórki i posiekanych 150 g resztek pieczonej dziczyzny pokrojonych w kostkę
2-filiżanki gotowanego ryżu- 1 I bulionu podstawowego
z dziczyzny
1/4 łyżeczki sproszkowanej -słodkiej papryk-i szczypta cukru
pieprz i sól-.
80 ml marsali
4 łyżki drobno posiekanej
zielonej pietruszki
1 łyżka masła-
125 g pokrojonego w kosteczkę chudego wędzonego boczku
1-1 1/2 obranej i posiekanej cebuli
| Sposób przygotowania: Roztopić w garnku masło i zrumienić lekko na średnim ogniu paseczki pa-pryki. Dodać pomidory i dusić przez 5 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucić mięso i ryż, krótko razem pod-dusić i wlać bulion. Przyprawić zupę sproszkowaną papryką, cukrem, pieprzem i solą, zagotować i odstawić na bok. Domieszać marsalę i po-sypać pietruszką. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu i mieszając smażyć boczek z cebulą, aż będzie miękka i lekko brązowa. Dodać do zupy. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|