| Potrawa: Zupa z móżdżku |  |
| Składniki: 1 filiżanka móżdżku ze zwierzyny grubej- .
1 łyżka octu 2 łyżki masła
50 g drobnych pieczarek " oczyszczonych i posiekanych
1 Łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki mąki - - .
3/4 I-bulionu podstawowego ż dziczyzny
1 1/2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki śmietany
1 żółtko sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki-masła
4 krymki białego pieczywa okrojonego ze skórki i pokrojonego w kostkę
| Sposób przygotowania: Móżdżek włożyć do zimnej wody i moczyć przez 4 godziny, zmieniając raz wodę. W garnku zagotować wodę z octem, na krótko włożyć móżdżek, wyjąć go, odsączyć i wystudzić. Następnie oczyścić ze wszystkich błonek i skrzepów. Rozgrzać w rondelku masło, dusić 5 minut pieczarki wraz z pietruszką, wsypać mąkę i mieszając zasmażyć. Wlać bulion, gotować 20 minut, po czym włożyć móżdżek i gotować jeszcze przez 7 minut. Przetrzeć do rondelka przez gęste sito, dodać sok cytrynowy i śmietanę, zagotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia, domieszać żółtko i przyprawić. Na patelni stopić masło i szybko zrumienić pokrojone pieczywo, które podamy do zupy oddzielnie. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|