| Potrawa: Zupa z wątróbki |  |
| Składniki: 30 g masła 20 g posiekanego chudego wędzonego boczku . .
1-2 cebule obrane
i drobniutko posiekane 1 marchew oskrobana i drobno starta
350 g wątróbki z dziczyzny obranej z błon zmielonej lub posiekanej
2lście laurowe
1/4 łyżeczki majeranku 1/4łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta sproszkowanych goździków 1 łyżka mąki - -
50 ml wytrawnego białego wina
3I4I bulionu podstawowego z dziczyzny -. sól i pieprz .
| Sposób przygotowania: Rozgrzać w rondelku masło, wrzucić boczek, cebulę i marchew, dusić przez 5 minut. Następnie dodać wątróbkę, liść laurowy, majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową i goździki i mieszając szybko obsmażyć. Wsypać mąkę, zasmażyć, wlać wino i bulion, dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować pod przykryciem 30 minut (uważać, aby zupa nie przywarła do garnka). Następnie przetrzeć przez gęste sito, znowu przelać do garnka, przyprawić solą i pieprzem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|