| Potrawa: Zupa z gołębi | |
| Składniki: 2 gołębie oskubane i wypatroszone składniki do gotowania bulionu podstaw owego z drobiu
1 łyżka masła
1 łyżka mąka .
. 50 ml czerwonego wytrawnego wina
30 ml portwajnu
sól i pieprz . 2 łyżki masła
1 mała filiżanka gotowanego ryżu lub makaronu wstążek
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki - .
| Sposób przygotowania: Z ptaka odciąć piersi, odjąć skórkę i pokroić mięso w kostkę. Przygotować bulion z gołębi, przetrzeć przez gęste sito, starannie rozgniatając jarzyny. Obrać mięso z kości, odrzucić skórkę i błony, zmiksować z dodatkiem bulionu. Z masła i mąki zrobić brązową zasmażkę, wlać wino i trzepaczką połączyć z zasmażką, dodać bulion i gotować 10 minut. Następnie domieszać zmiksowane mięso, zagrzać i jeszcze raz przetrzeć przez sito. Doprawić portwajnem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Mięso z piersi gołębi obsmażyć lekko przez 3 mi-nuty, po czym włożyć do zupy, razem z ryżem lub makaronem. Po wierzchu posypać pietruszką. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|