Potrawa: Zupa przecierana z kuropatwy, bażanta lub innego |  |
|
Składniki: 4 łyżki masła
4 łyżki mąki 1 12 I gorącego bulionu z drobiu
100 ml czerwonego wina
2 filiżanki ugotowanego lub upieczonego mięsa z kuropatwy lub bażanta bez ścięgien błon i kości pokrojonego na kawałki
150 g ugotowanego zielonego groszku
30 ml koniaku
1 łyżka masła
|
Sposób przygotowania: W garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić brązową zasmażkę. Wlać bulion (odjąwszy 1 filiżankę) i wino. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie zmiksować mięso z odlaną filiżanką bulionu. Domieszać do zupy. Dodać groszek, doprawić koniakiem i masłem, zagrzać i podawać. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |