| Potrawa: Pieczony comber sarni I |  |
| Składniki: 1 kg combra sarniego bez błon 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu 1/4łyżeczki tymianku
8 rozgniecionych jagód jałowca
3-4 cienkie plastry świeżej słoniny 10x20cm
2 łyżki masła
1 duża cebula obrana i posiekana
1 pęczek włoszczyzny obranej i posiekanej
1 liść laurowy - 1łyżka posiekanej pietruszki
1 gruby plasterek cytryny
1 gruby plasterek pomarańczy
1 pomidor pokrojony na ćwiartki (lub 1 łyżeczka przecieru pomidorowego) 3 łyżki ekstraktu z dziczyzny 80 g 30% śmietanki
Do sosu:
100 ml wytrawnego czerwonego wina
pieprz -2 łyżki 30% śmietanki
| Sposób przygotowania: Comber natrzeć pieprzem i ziołami, obłożyć plastrami słoniny, obwiązać i odstawić na 5 godzin, aby mięso prze-szło przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 240° C. Na dużej brytfannie roztopić masło, włożyć comber, obsypać dookoła cebulą, włoszczyzną, liściem laurowym i pietruszką, przemieszać w maśle i piec 30 minut. Następnie dodać do jarzyn plastry cytryny i pomarańczy, pomidory i ekstrakt z dziczyzny, wymieszać. Zdjąć plastry słoniny i zmniejszyć tempera-turę do 185° C. Piec mięso przez 15 minut, często polewając sosem i lekko rumieniąc. Potem polać comber śmie-tanką i piec następne 15 minut. W czasie pieczenia kilka razy polać mięso sosem. Wyłączyć piecyk, mięso ułożyć na nagrzanym półmisku i trzy-mać w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sos przetrzeć przez sito razem z jarzynami i wlać do rondelka. Dodać wino i wygotować, aż zgęstnieje. Wówczas przyprawić go solą i pieprzem i domieszać śmietankę.
Zagrzać i podawać (można jesz dodać 1-2 łyżki galaretki porzeczkowej lub z borówek).
Dodatki: wszystko, co pasuje do potraw z dziczyzny.
INNE WARIANTY
1 COMBER SARNI PO MYŚLIWSKU: Zrumienić w brytfannie na maśle
75 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku. Wtedy dopiero włożyć comber, jarzyny i
100 g posiekanych pieczarek. Przetarty przez sito sos doprawić 70 ml madery, solą i pieprzem. Podawać z czerwoną kapustą, puree ziemniaczanym lub krokietami z ziemniaków i borówkami.
COMBER SARNI Z WIŚNIAMI: do przetartego sosu wlać 100 ml czerwonego wytrawnego wina, zagotować. Wsypać filiżankę pokruszonego razowego chleba i mieszając rozgotować, aż sos będzie stanowił jednolitą masę.
Domieszać 4 filiżanki uduszonych wiśni, zagotować, przy-prawić solą i pieprzem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|