| Potrawa: Udziec sarni po szwabsku |  |
| Składniki: 1 1/2 kg udźca z sarny 1 I maślanki
114 łyżeczki pieprzu - - 8 rozgniecionych jagód jałowca 5 obranych ząbków czosnku
30 g masła 3 łyżki oleju 4lyżki 30% śmietanki
Do sosu:
1 kromka pokruszonego razowego chleba 1/8 I białego wytrawnego wina 2 łyżki soku cytrynowego
2lyżki ekstraktu z dziczyzny 1-2 łyżki paty pomidorowej
114 łyżeczki cukru sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Udziec włożyć do maślanki i marynować w chłodzie pod przykryciem dni. Wyjąć, odsączyć i osuszyć bibułą kuchenną, obrać z błon, trzeć pieprzem i jałowcem. Roz-grzać piekarnik do 195° C. Mięso zluzować trochę od kości i powtykać ząbki czosnku. W brytfannie rozgrzać masło i olej i obsmażyć opiec ze wszystkich stron. Polać koma łyżkami tłuszczu i piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie posmarować śmietanką. Resztę śmietanki dodać do sosu i piec przez lejne 30 minut, często mięso podając. Gotowy udziec zdjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym, na otwartym piecyku.
Do sosu dodać razowy chleb, wino, sok owy, ekstrakt z dziczyzny i pastę pomidorową. Gotować mieszając. Dobrze zacierać pokruszony chleb. Przy-prawić cukrem, solą i pieprzem.
Dodatek: Spatzle (szwabskie kluski). | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|