| Potrawa: Pieczony udziec sarni |  |
| Składniki: 1 udziec sarni wagi około2 kg oczyszczony z błon
112łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki tymianku 10 rozgniecionych jagód jałowca 4-5 plastrów świeżej słoniny 10 x 20 cm 30 g masła - 1 duża obrana i posiekana cebula
2 pęczki włoszczyzny oczyszczonej i drobno pokrojonej
1 pęczek siekanej zielonej pietruszki 50 ml czerwonego wytrawnego wina 3łyżki stopionego masła
Do sosu:
100 ml soku wiśniowego
50 g pokruszonego razowego chleba 1/8 I czerwonego wina 1/4 łyżeczki rozgniecionych
ziaren kolendry .
3 łyżki ekstraktu z dziczyzny sól i pieprz--
200 g wiśni (z konfitur)
| Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 240° C. Z udźca odjąć końcówkę kości, mięso natrzeć pieprzem, tymiankiem i jałowcem, obłożyć plastrami słoniny i dobrze obwiązać. W dużej brytfannie rozgrzać masło, włożyć udziec i odciętą kość, dodać cebulę, włoszczyznę i pietruszkę. Zamieszać, aby wszędzie dotarło masło. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 185° C i piec jeszcze 30 minut, często polewając sosem. Udziec zalać winem i piec kolejne 30 minut, często polewając. Zdjąć plastry słoniny (jeżeli udziec ma się zrumienić), równomiernie polać mięso stopionym masłem, nadal piec, polewając. Wyjąć po 30 minutach. Prze-łożyć udziec na rozgrzany półmisek i wstawić do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Kość wy-rzucić.
Sos wraz z jarzynami przetrzeć przez sito i z powrotem wlać do brytfanny. Dodać sok wiśniowy, pokruszony razowy chleb, wino i kolendrę. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje, a wtedy dodać ekstrakt z dziczyzny. Przyprawić solą i pieprzem, wrzucić wiśnie. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|