| Potrawa: Udziec sarni na zimno |  |
| Składniki: Do sałatki: 3 grapefruity
1 1/2 dużego selera obranego ugotowanego na miękko
i pokrojonego w drobną kostkę 6 jabłek obranych bez gniazd nasiennych
pokrojonych na małe kawałki 125 g przepołowionych
orzechów włoskich lub laskowych
6 pomidorów sparzonych obranych ze skórki pokrojonych w kostkę
1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki octu 6 łyżek oleju sól i pieprz
1 wyżyłowany udziec sarni wagi około 2 kg-. 1/2-łyżeczkipieprzu --. -1/2 łyżeczki curry . . 1/2 łyżeczki tymianku
12 rozgniecionych jagód jałowca 5-6 plastrów świeżej
słoniny 10 x 20 cm 30 g masła
2 cebule obrane i drobno posiekane 2 pęczki włoszczyzny
oczyszczonej i posiekanej
1 drobno posiekany ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/8 I czerwonego wytrawnego wina 100 a 30% śmietanki
Do sosu:
1/8 I czerwonego wytrawnego wina 1/8 I świeżego soku z grapefruita 1 obrane i utarte jabłko
1/3-1/2 łyżeczki chili 4 łyżek ekstraktu z dziczyzny
1 łyżeczka musztardy
50 g 30% śmietanki
4 łyżki galaretki porzeczkowej 4-5 łyżek majonezu
| Sposób przygotowania: Grapefruit przeciąć na pół. Ostrym nożem wyjąć miąższ i obrać z błonek. Włożyć do miski. Do miąższu grapefruita dodać pozostałe składniki, ostrożnie wymieszać, osolić, po-pieprzyć i zostawić do naciągnięcia. Część sałatki można podać w wydrążonych połówkach owocu.
Piekarnik rozgrzać do 240° C. Odciąć końcówkę kości z udźca. Mięso na-trzeć przyprawami i ziołami, obłożyć słoniną i obwiązać. W dużej brytfannie rozgrzać masło, włożyć udziec, kość, cebulę, włoszczyznę, czosnek i pietruszkę. Przemieszać z masłem. Brytfannę wsunąć do piekarnika i piec 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 185° C i, często polewając sosem, piec przez następne 30 minut. Polać mięso czerwonym winem i dalej piec 15 minut. Zdjąć plastry słoniny, mięso polać śmietanką, piec jeszcze 45 minut, często polewając sosem. Wyłączyć piekarnik, udziec wyjąć z brytfanny, położyć na półmisku i wystudzić.
Sos razem z jarzynami przetrzeć przez gęste sito, wlać do brytfanny, dodać wino, sok z grapefruita, jabłko i chili, wygotować aż będzie zawiesisty.
Domieszać ekstrakt, musztardę i śmie-tankę, krótko zagotować i ostudzić. Dodać galaretkę porzeczkową i majonez. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|