strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Sarnia łopatka zawijana z grzybami
Składniki:
1 sarnia łopatka 1/2 I surowej zalewy z białego wina pieprz 4 rozgniecione jagody jałowca 40 g stopionego masła 1 obrana i posiekana cebula 20 g masła 500 g prawdziwków lub innych grzybów
oczyszczonych i pokrojonych na cienkie plasterki 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 4łyżki oleju 1 obrana i posiekana cebula 100 g 30% śmietany Do sosu: 114 I zalewy
100 g 30% śmietany pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Łopatkę włożyć na 12 godzin do marynaty, po czym wyjąć, osuszyć i obrać z błon zewnętrznych. Ostrym, spiczastym nożem ostrożnie wyciąć kość, a mięso rozkroić jeszcze trochę, aby kawałek był szerszy. Jeżeli w którymś miejscu powstała dziura, należy wstawić od wewnątrz „łatkę". Łopatkę natrzeć od środka pieprzem i jałowcem, posmarować masłem, obłożyć cebulą. Piekarnik nagrzać do 180° C. Na małej patelni rozpuścić masło, wrzucić grzyby i pietruszkę, dusić 7 minut. Łopatkę zwinąć i związać. Na dużej brytfannie rozgrzać olej i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać podsmażoną cebulę, wlać połowę marynaty i śmietanę. Zagotować i przez 60-70 minut dusić łopatkę do miękkości, od czasu do czasu polewając sosem. Gotową wyjąć z piekarnika i trzymać w cieple. Sos z jarzynami przetrzeć przez sito, dodać resztę przecedzonej za-lewy i wygotować, aż będzie zawiesisty. Wtedy dodać śmietanę, osolić i popieprzyć do smaku. Dodatki: puree ziemniaczane lub kluski kartoflane, duszona brukselka.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton