| Potrawa: Duszony mostek sarni |  |
| Składniki: 1 mostek sarni
około 80 g chudego wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plasterki- -1 duża cebula obrana i pokrojona na cienkie plasterki 1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
3 pomidory sparzone obrane ze skórki pokrojone na plasterki
1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki oliwy oliwek
30 ml czerwonego wytrawnego wina 30 ml bulionu mięsnego
| Sposób przygotowania: Mostek włożyć na 24 godziny do zimnej wody, wyjąć i osuszyć. Ostro-żnie wyciąć kości i mięso oczyścić od wewnętrznej strony, możliwie ze wszystkich błon (przede wszystkim żylastych). Tak samo postąpić ze stroną zewnętrzną. Mięso pokroić na kawałki 2 x 3 cm. Dno rondla wyłożyć plasterkami boczku. Na to kłaść plastry cebuli i pokrojone mięso. Posypać solą, pieprzem i papryką. Przykryć warstwą pomidorów posypaną maje-rankiem, skropić oliwą. Rondel postawić na 5 minut na płycie i smażyć, nie mieszając, po czym wlać wino i bulion. Nakryć pokrywą i na małym ogniu lekko dusić 45-55 minut. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|