| Potrawa: Polędwica z sarny „Riviera" |  |
| Składniki: 4 łyżki majonezu
4 plastry skośnie pokrojonej polędwicy (2-3 cm grubości)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju 120 g peklowanego ora bez skórki pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżka oliwy z oliwek
2 przepołowione pomidory sól i pieprz
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
40 ml koniaku 4 plastry pasztetu z gęsich wątróbek (z puszki)
| Sposób przygotowania: Ukręcić majonez. Plastry polędwicy lekko zbić i uformować. Rozgrzać masło i olej. Usmażyć mięso po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień, włożyć ozorek i mięso smażyć jeszcze po 2 minuty z obu stron. Równocześnie na drugiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć po obu stronach połówki pomidorów, przełożyć je na półmisek, osolić, popieprzyć i po-sypać pietruszką. Na każdej połówce pomidora położyć plaster polędwicy, a na tym 1/4 kostek ozorka. Zlać tłuszcz z patelni, dodać koniak, odskrobać resztki z dna, zagotować i polać polędwicę. Na każdej porcji położyć 1 łyżkę majonezu i 1 plaster pasztetu z gęsich wątróbek.
Dodatek: duszone w maśle jarzyny
puree z kasztanów jadalnych i smażone plastry jabłek. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|