| Potrawa: Polędwica z sarny po bałtycku |  |
| Składniki: 4 plastry polędwicy z sarny
pokrojone skośnie (2-3 cm grubości) 21yżezki soku cytrynowego
pieprz 2 szczypty curry
60 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w .kostkę
2 łyżki masa 2 łyżki drobno posiekanych listków pietruszki
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
Do sosu: 40 ml madery
2 kopiaste łyżki pokruszonego razowego chleba
2 łyżki ekstraktu z dziczyzny
80 ml śmietany
2 łyżki oku cytrynowego sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Plastry polędwicy zbić lekko i uformować. Skropić sokiem cytrynowym, posypać pieprzem i curry. Na patelni stopić boczek, dodać masło, zapienić i smażyć mięso po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać zioła i skórkę cytrynową i jeszcze raz po 2 minuty smażyć po każ-dej stronie. Mięso ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Do sosu wlać maderę. Odskrobać resztki z dna patelni. Wsypać pokruszony razowy chleb, dodać ekstrakt i śmietanę. Gotować, aż sos zrobi się zawiesisty. Przyprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, polać porcje mięsa. Dodatki: ryż i borówki. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|