| Potrawa: Pieczeń z sarny II |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca 200 g słoniny 1 łyżka masła
3 cebule sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wytrawnego białego wina
3 łyżki konfitury z głogu 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny,
natrzeć solą i pieprzem, gęsto naszpikować słoniną, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
Ułożyć mięso w brytfannie, dodać zeszkloną cebulę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia polać mięso winem.
Piec jeszcze 1,5 godziny, skrapiając winem i wodą.
Upieczone mięso wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple.
Do sosu dodać konfiturę z głogu, zaprawić mąką, przetrzeć przez sito. Pieczeń polać sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|