strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z sarny II
Składniki:
1
5 kg udźca
200 g słoniny
1 łyżka masła
3 cebule
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 łyżki konfitury z głogu
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, gęsto naszpikować słoniną, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ułożyć mięso w brytfannie, dodać zeszkloną cebulę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia polać mięso winem. Piec jeszcze 1,5 godziny, skrapiając winem i wodą. Upieczone mięso wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Do sosu dodać konfiturę z głogu, zaprawić mąką, przetrzeć przez sito. Pieczeń polać sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton