| Potrawa: Sznycle sarnie z kiszoną kapustą i owocami |  |
| Składniki: 6 sznycli z sarny
300 ml surowej zalewy - z czerwonego wina
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżki masła 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny
lub innego mięsnego
8 łyżek 30% śmietanki
sól i pieprz
Do kapusty:
500 g kapusty kiszonej na winie ugotowanej dodatkowo z 250 g gruszek i 250 g jabłek obranych i pokrojoną w kostkę oraz 2 łyżkami pasty pomidorowej lub 1 łyżka przecieru z dzikiej róży
| Sposób przygotowania: Sznycle trzymać w zalewie 2 godziny, po czym wyjąć i osuszyć. Posmarować musztardą, posypać pieprzem i papryką, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć sznycle po 2 minuty z każdej strony. Wyjąć mięso z patelni, odlać większą część tłuszczu, dodać ekstrakt z dziczyzny i odskrobać resztki z dna. Do-mieszać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, krótko pogotować. Kapustę podać oddzielnie. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|