Potrawa: Sarnie steki na sposób rosyjski | |
|
Składniki: 2 steki z udźca lekko rozbite pieprz 2 łyżki mąki
2 łyżki masła 2 łyżki oleju
Do sosu:
50 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę grubości 1/2 cm
2 rozgniecione jagody jałowca 50 ml madery
2 łyżki ekstraktu z dziczyzny sól i pieprz
4 łyżki masła
2 kromki białego pieczywa z odkrojoną skórką
|
Sposób przygotowania: Steki popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej i smażyć steki 3-4 minuty z każdej strony, wielokrotnie odwracając. Zdjąć, trzymać w cieple.
Na patelnię wsypać kosteczki szynki i jałowiec i dusić 5 minut na średnim ogniu. Dolać maderę i ekstrakt. Zagotować, odskrobać resztki z dna, przy-prawić solą i pieprzem. Patelnię od-stawić na bok i włożyć do niej steki. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zrumienić po obu stronach kromki chleba. Steki położyć na grzankach i polać sosem.
Dodatki: gotowany kalafior i wydrążone połówki pomidorów napełnione owocami w occie. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |