| Potrawa: Sarnie steki z grochem puree |  |
| Składniki:
250 g puree z zielonego lub łuszczonego grochu
2 steki z udźca lekko rozbite i pieprz -
2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju
Do sosu:
2 łyżki posiekanej cebuli
2 łyżki koniaku 100 ml podstawowego bulionu
z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego
szczypta otartej skórki
cytrynowej .. 1 łyżka soku cytrynowego pieprz i sól 1 żółtko
| Sposób przygotowania: Przygotować puree z grochu. Steki posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 3 minuty z każdej strony, kilkakrotnie odwracając. Wyjąć i trzymać w cieple.
Na patelnię wrzucić cebulę i pod-smażyć mieszając. Wlać koniak, od-skrobać resztki z dna, dolać bulion i wygotować, aż sos zgęstnieje. Dodać skórkę i sok cytrynowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z płyty, sos rozmieszać z żółtkiem i polać nim steki. Podawać z puree grochowym. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|