strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Sarnie steki z grochem puree
Składniki:
250 g puree z zielonego lub łuszczonego grochu 2 steki z udźca
lekko rozbite
i pieprz - 2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju Do sosu: 2 łyżki posiekanej cebuli 2 łyżki koniaku
100 ml podstawowego bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego szczypta otartej skórki cytrynowej .. 1 łyżka soku cytrynowego pieprz i sól
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Przygotować puree z grochu. Steki posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 3 minuty z każdej strony, kilkakrotnie odwracając. Wyjąć i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić cebulę i pod-smażyć mieszając. Wlać koniak, od-skrobać resztki z dna, dolać bulion i wygotować, aż sos zgęstnieje. Dodać skórkę i sok cytrynowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z płyty, sos rozmieszać z żółtkiem i polać nim steki. Podawać z puree grochowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton