| Potrawa: Ragout z sarny I |  |
| Składniki: 2 łyżki oleju 2 łyżki masła
500 g mięsa sarniego na ragout bez błon i żył pokrojonego na równe kostki 2-3cm
60 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm 1 obrana i drobno posiekana cebula 3 pęczki oczyszczonej
i posiekanej włoszczyzny
500-600 mI czerwonego wytrawnego wina
3 gałązki tymianku 1-2 listki laurowe
10 rozgniecionych jagód jałowca
15 rozgniecionych igiełek rozmarynu 3 łyżeczki posiekanego estragonu 1/4łyżeczki pieprzu 1%2łyżeczkf soli 3 łyżeczki mąki rozmieszanej
w małej ilości wody
3 łyżeczki octu 2 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżki utartego piernika
4-5 łyżek konfitury borówek 175 g kwaśnej śmietany lub 30% kwaskowatej śmietanki szczypta pieprzu cayenne
| Sposób przygotowania: Rozgrzać w garnku olej i masło. Mięso szybko zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć. Do garnka wrzucić boczek, podsmażyć, dodać cebulę i włoszczyznę. Zrumienić wszystko i wlać wino. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień. Dodać zioła, pieprz, sól i mięso. Dusić pod przykryciem 50-60 minut, aż będzie miękkie. Wyjąć listki laurowe i tymianek. Resztę składników zamieszać, zagotować i przyprawić.
Dodatki: kluski albo knedle z czerstwej bułki lub ziemniaki z
wody i borówki. Albo też cebulki glazurowane względnie duszone w maśle kurki przed podaniem dodane do. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|