strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: Pasztet z zająca III
Składniki:
Przodek i comber
200 g słoniny
300 g wątróbki z gęsi
3 sardele
1 łyżka koniaku
1 szklanka czerwonego wina
1 otarta skórka z cytryny
2 jajka
sól
pieprz
100 g masła
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera.
Sposób przygotowania:
100 g słoniny, przodek zajęczy i pokrojoną włoszczyznę włożyć do rondla, dodać łyżkę masła, skropić wodą i dusić pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości i ponownie włożyć do rondla, dodając wątróbkę, oczyszczone z ości sardele, otartą skórkę z cytryny. Wlać wino i dusić jeszcze pół godziny. Comber posypać solą i pieprzem i upiec na pozostałym maśle. Mięso z przodka razem z duszonymi warzywami i słoniną dwu-krotnie przepuścić przez maszynkę, utrzeć w makutrze, dodać jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Formę pasztetową wyłożyć cienkimi płatkami słoniny i układać warstwami na przemian: farsz, cienkie płatki słoniny i cienkie plastry combra. Na wierzchu ułożyć słoninę. Całość skropić koniakiem. Formę szczelnie zamknąć, gotować na parze 1-1,5 godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton