| Potrawa: Sarnia wątróbka po tyrolsku |  |
| Składniki: 3 łyżki masła
250 g sarniej wątróbki bez błon pokrojonej na małe paseczki
1 duża cebula obrania i pokrojona w cienkie krążki
1 duży korniszon pokrojony w drobną kostkę
3/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1/4 I wytrawnego czerwonego wina 3 łyżeczki rozgniecionych
jagód jałowca .
3 łyżki mocnego bulionu 1/4 I kwaśnej śmietany pieprz i sól
| Sposób przygotowania: Masło rozgrzać na patelni. Paseczki wątróbki szybko obsmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień i smażyć da-lej, aż wątróbka będzie gotowa. Wówczas wyjąć ją i trzymać w cieple. Na tej samej patelni usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać korniszon, skórkę cytrynową, wino, jałowiec i bulion. Gotować, aż sos będzie zawiesisty. Domieszać śmietanę, zagrzać i chwilę pogotować. Przyprawić pieprzem i solą. Wymieszać z wątróbką. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|