| Potrawa: Sarnie płucka na kwaśno |  |
| Składniki: 1 I wody
30 ml octu -
40 ml cierpkiego białego wina
1 łyżeczka soli 1 cebula obrana i posiekana
2 pęczki włoszczyzny oczyszczonej i grubo posiekanej
szczypta pieprzu -8 ziaren gorczycy
4 rozgniecionych jagody jałowca 4 goździki
2 liście laurowe
500 g płucek sarnich dobrze wymoczonych w zimnej wodzie 3 łyżki masła
3 łyżki mąki-
2 łyżki białego wytrawnego wina 2lyżki soku cytrynowego 2 łyżki galaretki porzeczkowe pieprz i sól - .... 100 ml kwaśnej śmietany
| Sposób przygotowania: Ocet, wodę, wino, sól, jarzyny, pieprz, gorczycę, jałowiec, goździki i liście laurowe zmieszać w garnku i zagotować razem. Włożyć płucka. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 50 minut, obracając mięso kilka razy. Płucka wyjąć, trochę przestudzić i na 12 godzin położyć pod deseczką z ciężarkiem. Wywar przecedzić przez gęste sitko. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając sporządzić ciemną zasmażkę. Dolać 1/2 1 wywaru z płucek, białe wino i sok cytrynowy. Gotować 30 minut. W tym czasie pokroić płucka jak cienki makaron, wrzucić do garnka i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić galaretką porzeczkową, pieprzem i solą, wy-mieszać ze śmietaną.
Dodatek: knedle lub ryż. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|