| Potrawa: Sarnie serce duszone | |
| Składniki: 1 serce z sarny 1/4łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta ziela angielskiego
1 łyżka posiekanych listków szałwii 2 cienkie plasterki
świeżej słoniny 10 x 20 cm 5 łyżek oleju 3 łyżki masła 4cebule obrane i posiekane
2 obrane i posiekane ząbki czosnku 175 ml czerwonego wytrawnego wina 6 łyżeczek kaparów
4 łyżki esencji z dziczyzny lub mięsnej esencji
6 łyżek 30% lekko kwaskowatej śmietanki sól
| Sposób przygotowania: pieprzem, imbirem, zielem angielskim i szałwią. Każdą połówkę serca owinąć plasterkiem słoniny i związać. Roz-grzać olej i masło, obsmażyć serce ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek. Usmażyć na złoty kolor. Wlać wino, zagotować, zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić serce 20 minut. Następnie dodać kapary, koncentrat z dziczyzny i śmietankę, dusić jeszcze 10 minut. Zdjąć nitki i słoninę, pokroić serce na plasterki, sos przyprawić solą i polać nim mięso.
Serce rozciąć wzdłuż, dobrze wymyć, oczyścić z żył, błon i tłuszczu, posypać
INNY WARIANT
Przyprawić sos pastą sardelową lub przecierem pomidorowym. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|