| Potrawa: Pasztet z sarniej lub jeleniej wątróbki |  |
| Składniki: DLA 6-8 OSÓB
Do farszu:
1 łyżka masła
1/2 obranej drobno posiekanej cebuli 1 obrany drobno posiekany
ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
300 g sarniej wątróbki - oczyszczonej z błon i żyłek
2 razy przemielić przez maszynkę
300 g chudej wieprzowiny
2 razy przemielonej
175 g słoniny 2 razy przemielonej
2 kromki białego pieczywa okrojonego ze skórki i namoczonego w 75 ml śmietany
2 jajka 1 1/2 łyżeczki pasty sardelowej 40 ml kornaku 50 ml madery
2 łyżeczki soli ziołowe
60 g peklowanego ozora pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm
250 g kruchego ciasta
30dag cienkich plasterków świeżej słoniny do wyłożenia formy 1 ubite białko 1 żółtko rozmącone ź bardzo małą ilością wódy
| Sposób przygotowania: Na patelni stopić masło. Udusić na jasno cebulę i czosnek, dodać pietruszkę, poddusić chwilę razem i wystudzić. Składniki farszu włożyć do miski, bardzo dokładnie wymieszać i pobić drewnianą łyżką. Wstawić pod przykryciem na 24 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Czworokątną formę do pasztetów wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować. Spód i boki formy wyłożyć ciastem, (zawsze zaczynając wykładanie ciastem od dna), dodając 1 cm ciasta na każdym brzegu formy. Resztę odciąć nożem (najlepiej w jednym kawałku) i zostawić. ułożone w formie ciasto lekko przycisnąć i na rogach mocno skleić. Wystające górne brzegi przewiesić na zewnątrz. Następnie luźno ułożyć plastry słoniny w taki sposób, aby także zwisały nieco ponad brzegiem. Włożyć farsz i wygładzić powierzchnię. Plastry słoniny założyć na farsz. Całość powinna być przykryta słoniną. Zwisające brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz. Z reszty ciasta zrobić pokrywę i brzegi skleić białkiem. Na środku wyciąć okrągły otwór, aby mogła uchodzić para. Dla wzmocnienia ułożyć wokół otworu pasek ciasta. Z resztek ciasta wyciąć ozdoby i również przylepić je białkiem na powierzchni. Całą powierzchnię posmarować żółtkiem. Uformować kominek z folii aluminiowej i wsadzić go do otworu w cieście. Piec 1-1 1 /2 godziny. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|