| Potrawa: Comber jeleni | |
| Składniki: 1 1/2 combra z jelenia oczyszczonego z błon i tłuszczu
łyżeczki soli ziołowej
15 rozgniecionych jagód jałowca 5 cienkich plasterków świeżej słoniny 10 x 20 cm
2łyżki masła
100 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm 2 obrane i drobno posiekane cebule 2 marchewki oskrobane
i pokrojone na plasterki
1/2 selera obranego pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka świeżo utartego chrzanu 150 ml białego wytrawnego wina 50 ml gorącej wody lub mięsnego bulionu
50 ml koniaku
Do sosu: 1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej rozrobionej z małą ilością zimnej wody
1 łyżka soku cytrynowego pieprz i sól - ..
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 240° C. Comber natrzeć solą ziołową i jałowcem, obłożyć plasterkami słoniny. W dużej brytfannie rozgrzać masło, wrzucić boczek wędzony, lekko podsmażyć, następnie dodać jarzyny i chrzan i mieszając poddusić. Włożyć comber, brytfannę wsunąć do piecyka na 15 minut. Wlać wino, wodę i koniak, po dalszych 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 mi-nut. Zdjąć plastry słoniny i często polewając sosem rumienić mięso przez następne 20-25 minut. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sos zagęścić nieco mąką ziemniaczaną, przyprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Comber pokroić i podawać z sosem i jarzynami. Posypać zieloną pietruszką. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|