strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber jeleni
Składniki:
1 1/2 combra z jelenia
oczyszczonego z błon i tłuszczu łyżeczki soli ziołowej 15 rozgniecionych jagód jałowca 5 cienkich plasterków świeżej słoniny
10 x 20 cm 2łyżki masła 100 g chudego wędzonego boczku
pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm 2 obrane i drobno posiekane cebule 2 marchewki
oskrobane i pokrojone na plasterki 1/2 selera
obranego
pokrojonego w drobną kostkę 1 łyżka świeżo utartego chrzanu 150 ml białego wytrawnego wina 50 ml gorącej wody lub mięsnego bulionu 50 ml koniaku Do sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej z małą ilością zimnej wody 1 łyżka soku cytrynowego pieprz i sól - .. 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 240° C. Comber natrzeć solą ziołową i jałowcem, obłożyć plasterkami słoniny. W dużej brytfannie rozgrzać masło, wrzucić boczek wędzony, lekko podsmażyć, następnie dodać jarzyny i chrzan i mieszając poddusić. Włożyć comber, brytfannę wsunąć do piecyka na 15 minut. Wlać wino, wodę i koniak, po dalszych 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 mi-nut. Zdjąć plastry słoniny i często polewając sosem rumienić mięso przez następne 20-25 minut. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sos zagęścić nieco mąką ziemniaczaną, przyprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Comber pokroić i podawać z sosem i jarzynami. Posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton