| Potrawa: Pieczeń z jelenia po węgiersku | |
| Składniki: 1 kg łopatki z jelenia 1/2 I surowej zalewy z czerwonego wina
75 g paprykowanej słoniny pokrojonej na kawałki grubości 1/2 cm
i 3 cm długości
4 łyżki smalcu wieprzowego 2 duże cebule obrane
i drobno posiekane
1 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
Do sosu:
100 g 30% kwaskowatej śmietanki
50 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe
6 rozgniecionych jagód jałowca 1 łyżka keczupu
1 kopiasta łyżka pasty pomidorowej 1/4łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Łopatkę włożyć na 48 godzin do marynaty następnie wyjąć osuszyć i usunąć żylastą błonę zewnętrzną.
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 185° C. Mięso naszpikować paprykowaną słonina. Zalewę przecedzić. W brytfannie rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, obok mięsa rozłożyć cebulę i pod przykryciem dusić, aż się zeszkli. Pokrywę zdjąć i lekko przyrumienić cebulę. Wsypać paprykę i wymieszać.
Dodać wszystkie składniki sosu i 1/81 zalewy, zamieszać, kilkoma łyżkami płynu polać pieczeń, przykryć i dusić w piecyku 40-45 minut. Następnie mięso wyjąć i 15-20 minut trzymać w wyłączonym, na pół otwartym piekarniku. Sos ewentualnie jeszcze wygotować i doprawić do smaku. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|