strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z jelenia po węgiersku
Składniki:
1 kg łopatki z jelenia 1/2 I surowej zalewy z czerwonego wina 75 g paprykowanej słoniny pokrojonej na kawałki grubości 1/2 cm i 3 cm długości 4 łyżki smalcu wieprzowego 2 duże cebule
obrane i drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki Do sosu: 100 g 30% kwaskowatej śmietanki 50 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 6 rozgniecionych jagód jałowca 1 łyżka keczupu 1 kopiasta łyżka pasty pomidorowej 1/4łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli Łopatkę włożyć na 48 godzin do marynaty
następnie wyjąć
osuszyć i usunąć żylastą błonę zewnętrzną.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 185° C. Mięso naszpikować paprykowaną słonina. Zalewę przecedzić. W brytfannie rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, obok mięsa rozłożyć cebulę i pod przykryciem dusić, aż się zeszkli. Pokrywę zdjąć i lekko przyrumienić cebulę. Wsypać paprykę i wymieszać. Dodać wszystkie składniki sosu i 1/81 zalewy, zamieszać, kilkoma łyżkami płynu polać pieczeń, przykryć i dusić w piecyku 40-45 minut. Następnie mięso wyjąć i 15-20 minut trzymać w wyłączonym, na pół otwartym piekarniku. Sos ewentualnie jeszcze wygotować i doprawić do smaku.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton