| Potrawa: Jeleń a la Prinz Eugen | |
| Składniki: 750 g łopatki z jelenia
300 ml zalewy czerwonego wina
1 I lekko osolonej wody
2 łyżki octu skórka z 1/2 cytryny 150 g marchwi oskrobanej i pokrojonej na kawałki długości 1 cm 50 g wiórków migdałowych zrumienionych do posypania
Do sosu:
2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml białego wina
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki ekstraktu z dziczyzny
1/8 I przecedzonej zalewy szczypta cukru
100 g rodzynek
1-1 1/2 łyżeczki chili 154-200 g wiśni
| Sposób przygotowania: Łopatkę włożyć do zalewy i marynować przez 48 godzin. Wyjąć, osuszyć i oczyścić z żylastej błony zewnętrznej. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę z octem i skórką czynową, włożyć mięso i marchew, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
W tym czasie rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i mieszając zrumienić. Wlać wino, dobrze rozmieszać, dodać sok cytrynowy, ekstrakt, zalewę i cukier, zagotować. Zmniejszyć ogień. Dodać rodzynki, chili i wiśnie.
Mięso wyjąć z bulionu, włożyć do sosu i pod przykryciem dusić jeszcze 20 minut. Bulion wygotować do 50 ml, przecedzić i domieszać do sosu. Przy-prawić do smaku. Wyjąć mięso z rond-la, zostawić na 10 minut, po czym po-kroić. Przełożyć do salaterki, zalać sosem i posypać migdałami. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|