| Potrawa: Polędwica jelenia w folii aluminiowej | |
| Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku cytrynowego pieprz
4 grube plastry polędwicy z jelenia 1 łyżka masła
4 cienkie plasterki chudego wędzonego boczku 3 x 15 cm
4 plastry jabłka grubości 1 cm bez gniazd nasiennych
4 plastry ementalera wielkości plastrów polędwicy sól
| Sposób przygotowania: Zmieszać oliwę z sokiem cytry-nowym i pieprzem, zanurzyć plastry polędwicy i marynować 1-2 godziny. Górny płomień w piekarniku ustawić na temperaturę 240° C. Arkusz folii aluminiowej 30 x 30 cm posmarować od wewnętrznej strony masłem i na środku położyć obok siebie 2 plasterki boczku, a na nich kolejno: mięso, jabłka i ementaler. Posypać solą, przykryć pozostałymi 2 plasterkami boczku i zawinąć mięso folią dość luźno, ale bardzo szczelnie. Tak przygotowane mięso położyć na brytfannie, wsunąć do piecyka, ogień zmniejszyć do 200°C i piec 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut folię ostrożnie (aby sok się nie wylał) otworzyć - najlepiej naciąć z wierzchu - i zawartość przyrumienić jeszcze przez 5 minut.
Dodatek: parce ziemniaczane. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|