| Potrawa: Steki z jelenia | |
| Składniki: steki z górnej części udźca lub z kulki grubości 2cm 1/4 łyżeczki pieprzu
8 rozgniecionych jagód jałowa 4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju 2 łyżki masła
Do sosu:
60 ml madery
4 łyżki ekstraktu z dziczyzny pieprz i sól .
| Sposób przygotowania: Steki natrzeć po obu stronach pieprzem i jałowcem, skropić oliwą. Oliwę rozsmarować i pozostawić tak na 2 godziny. Rozgrzać olej i masło, smażyć steki 1 minutę z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień i dalej smażyć 4 mi-nuty po każdej stronie. Wyjąć z patelni
i trzymać w cieple.
Sos zalać maderą, dodać ekstrakt z dziczyzny, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, polać steki.
Dodatki: połówki brzoskwiń lub gruszek napełnione borówkami, czerwona kapusta lub jarzyny duszone w maśle. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|