| Potrawa: Steki jelenie w sosie sardelowym | |
| Składniki: 4 steki z polędwicy jeleniej grubości 2 cm skośnie ukrojone
8 rozgniecionych jagód jałowca 5łyżek oliwy z oliwek
2lyżki masła-.. 2lyżki oleju
Do sosu:
1 łyżeczka pasty sardelowej
4 kopiaste łyżki utartego piernika 2lyżki cebuli utartej 114 I czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki galaretki porzeczkowej
szczypta sproszkowanych goździków 4lyżki ekstraktu z dziczyzny pieprz i sól
| Sposób przygotowania: Steki zbić lekko, uformować, natrzeć jałowcem, pieprzem i oliwą po obu stronach. Odstawić na 21 godziny. Masło i olej rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Steki obsmażyć krótko z obu stron, zdjąć na gorący talerz i trzymać w cieple. Wszystkie składniki sosu, oprócz pieprzu i soli, dobrze wymieszać z tłuszczem na patelni. Gotować przez chwilę i przyprawić solą i pieprzem. Włożyć steki, na małym Ogniu trzymać jeszcze 5 minut, aż będą całkiem gotowe.
Dodatek: makaron zmieszany z parmezanem | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|