| Potrawa: Steki jelenie z grzybami w sosie śmietanowym | |
| Składniki: 4 steki jelenie z kulki
pieprz 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Do sosu:
2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej -cebuli
250 g pieczarek prawdziwków lub smardzów oczyszczonych i pokrojonych na płatki 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
200 ml białego wina
2 łyżki ekstraktu z dziczyzny 2 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki pieprz sól
| Sposób przygotowania: Steki natrzeć po obu stronach pieprzem i papryką. Na talerzu wymieszać sok cytrynowy z oliwą, zanurzyć w tym mięso i zostawić na 2 godziny. Na patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć steki na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażać po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i trzymać w cieple.
Z patelni zlać tłuszcz i roztopić masło, wrzucić cebulę i grzyby, lekko podrumienić, wsypać pietruszkę i dusić razem 5 minut. Dolać białe wino i ekstrakt, zagotować i domieszać śmie-tankę. Przyprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu, aby poleżały w nim przez pewien czas.
Dodatek: puree z kasztanów jadalnych | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|