| Potrawa: Steki jelenie z puree z wątróbki | |
| Składniki: 4 steki jelenie z kulki
2 łyżeczki tymianku drobno posiekanego
pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki oleju
Do sosu: -100 g wątróbki z dziczyzny
lub cielęcej obranej z błoń pokrojonej w kostkę i przetartej przez gęste sitko 150 g pieczarek zmielony chramem ż wątróbką w maszynce do mięsa
lub w mikserze -
200 ml czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny
2 łyżki soku cytrynowego
1/4 łyżeczki cukru- 2 łyżki kaparów (lub drobno posiekanych ogórków konserwowych) 1/2łyżeczki majeranku
4 łyżki 30% śmietanki sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Steki zbić lekko z obu stron, natrzeć tymiankiem i pieprzem. Wklepać zioła w mięso i posmarować oliwą. Zostawić na 2 godziny. Rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 3 minuty z każdej strony, po czym wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Zwiększyć ogień i jak tylko patelnia się rozgrzeje, mieszając, podsmażyć grzyby i wątróbkę. Dodać resztę składników, poza solą i pieprzem, chwilę poddusić, wreszcie osolić i popieprzyć. Włożyć steki i trzymać je około 3 minut na małym ogniu. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|