| Potrawa: Jeleń po styryjsku | |
| Składniki: 1 kg mięsa jeleniego z mostka 300 ml surowej zalewy z białego wina
300 g cebuli obranej
i pokrojonej w cienkie plastry -- 200 g marchwi obranej
startej na grubej tarce 200 g porów oczyszczonych
i pokrojonych w cienkie plasterki 70 g selera naciowego oczyszczonego i pokrojonego
w cienkie paseczki . ...
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekanej
1 obrany i drobno posiekany ----duży ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku -- 1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
200 ml bulionu mięsnego 3-4 ziemniaki obrane
i pokrojone w niedużą kostkę
1 /2 łyżeczki cukru 4 łyżki zielonej pietruszki
drobno posiekanej
| Sposób przygotowania: Mięso włożyć na 12 godzin do marynaty, wyjąć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Mięso, jarzyny i zioła włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, wlać bulion, przecedzoną zalewę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, nakryć garnek pokrywką i gotować powoli przez godzinę. Dorzucić ziemniaki, ugotować je do miękkości. Przyprawić cukrem, pieprzem i solą, posypać pietruszką. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|