| Potrawa: Duszona wątróbka jelenia | |
| Składniki: 3łyżki masła 2 łyżki oleju 500 g wątróbki jeleniej obranej z błon i pokrojonej w kostkę wielkości 1 1/2 cm 2cebule obrane i pokrojone w cienkie krążki
40o m bulionu mięsnego - --4łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki -
2 łyżki octu 3-4 łyżek ostrej musztardy
pieprz i pieprz cayenne
| Sposób przygotowania: Masło i olej rozgrzać na patelni i szybko obsmażyć wątróbkę z cebulą i czosnkiem. Oprószyć mąką i lekko mieszając zrumienić. Posypać pieprzem, wlać bulion, dodać pietruszkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dusić 5 minut, domieszać ocet i musztardę, jeszcze raz zagotować i odstawić na bok, po czym przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|