Potrawa: Krajanka z jeleniej wątróbki | |
|
Składniki: 500 g wątróbki jeleniej oczyszczonej ź błoń i pokrojonej na małe plasterki lub w paski
1/4 łyżeczki pieprzu . . 2 łyżeczki czerwonej papryki 8 łyżek mąki
4 łyżki masła
60 g wędzonej przerośniętej słoniny pokrojonej na małe cienkie plasterki
8 łyżek drobno posiekanej zielnej pietruszki
sól 1 pokrojona w plastry cytryna
|
Sposób przygotowania: Wątróbkę posypać pieprzem i papryką, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i wątróbkę szybko zrumienić, po czym wyjąć i trzymać w cieple. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron słoninę. Wsypać pietruszkę i z powrotem włożyć wątróbkę. Zamieszać i wyłączywszy ogień trzymać 4 minuty na patelni. Lekko osolić i natychmiast podawać razem
z plasterkami cytryny. Dodatek: puree ziemniaczane. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |