| Potrawa: Klopsiki z podrobów zajęczych | |
| Składniki: Płuca serce wątroba i nerki z zająca 1 namoczona w mleku bułka 1 cebula sól pieprz po ćwierć łyżeczki tymianku majeranku i otartej skórki cytrynowej 2 jajka 100 g masła 1 łyżka tartej bułki.
| Sposób przygotowania: Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Pozbawione błon podroby i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę, wymieszać z ziołami, jajkami i cebulą. Masę dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki, wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 20 minut. Na patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło. Klopsiki podawać polane masłem z bułeczką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|