strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Klopsiki z podrobów zajęczych
Składniki:
Płuca
serce
wątroba i nerki z zająca
1 namoczona w mleku bułka
1 cebula
sól
pieprz
po ćwierć łyżeczki tymianku
majeranku i otartej skórki cytrynowej
2 jajka
100 g masła
1 łyżka tartej bułki.
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Pozbawione błon podroby i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę, wymieszać z ziołami, jajkami i cebulą. Masę dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki, wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 20 minut. Na patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło. Klopsiki podawać polane masłem z bułeczką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton